• Menu
  • Menu

Великі Мости – р.Рата – сплав на байдарках

Я вже давно чула що є річка Рата, недалеко від Львова, по якій досить цікаво сплавлятись. Але ніяк не виходило туди поїхати, та й інформації не так багато.

Почала шукати – різні туристичні компанії/агенції пропонують групові сплави з трансфером. Хм, оскільки у нас своя байдарки, хотілось б просто спробувати саме в тих краях. 

Після пошуків зрозуміла що є маршрути річками Рата, Свиня,  Західним Бугом. І багато турів стартує з Великів Мостів, з бази. 

Ну, їхати не далеко, зібрались і поїхали, обравши точку на Гугл Картах. Великі мости розташовані за годину їзди на авто від Львова (і автобуси сюди їздять теж). 

Приїхали на Спортивно-туристичну базу “Під Дубом” й спершу хотіли дізнатись чи можуть нам організувати трансфер…. а потім вирішили таки орендувати байдарку в них (лінь свою складати-сушити). 

В розмові виявились дуже гостинні та добрі люди, пан Володимир провів нам екскурсію по базі й розказав про всі можливі маршрути, порадив куди ми можемо зараз піти, на скільки км і скільки по часу.

Контакти: м. Великі Мости, вул.Львівська 82 А
Рубець Володимир 097 453 06 34
Рубець Галина 097 676 43 53

Як бачимо на фотографії нище, тут є вже схема байдарочких маршрутів та відстань по річках Зх. Буг, Рата, Солокія та Свиня:

На цій базі можна орендувати байдарки (з веслами, і жилетами), є паркінг, мангали, альтанки, столи, гойдалка. 

Ціни – оренда байдарки 80грн за год.

Сплав (вас везуть до точки початку, нехай за 6-10+ км, а назад ви самі спускаєтесь за течією) – це коштує 250грн з особи.

В комлексі є кафе, і нам, як гостям, зразу запропонували зробити каву! Цілком безкоштовно.  

На самій базі є навіть свій невеличкий музей! Досить пристойний спортзал, душові, туалети, сауна. Є можливість переночувати, і навіть лежанка на бджолиних вуликах! 

Цей комплекс тісно співпрацює з іншим польським клубам, роблять спільні змагання та різні заходи. 

Ми вирішили цього разу йти по річці Рата в сторону села Заріка, і туди мали б йти проти течії, а назад вже за.

Що взагалі треба для сплаву? 

Я б сказала що треба мати бажання 🙂 Адже нічого специфічного для досить спокійної річки не треба. Вдягається зручно – на голову капелюх чи кепку (але щоб не загубити через вітер або кущі/дерева), сонцезахисні окуляри, зручне взуття. Я люблю на сплави брати сорочку, щоб прикривала плечі і руки, і не натирав жилет.  Також вдягаю легкі штани, щоб не згорали ноги, ну тут байдарчка з отвором, то не мали б аж так згоріти як в нашій 🙂

Ще беріть з собою рукавички, щоб часом не натерти руки від весел, захисну противодну сумку (або просто пакет), воду і невеличкі перекуси. 

Отож, почали ми наш маршрут вихідного дня у Великих мостах з бази, по річці Рата. Байдарка пластикова двомісна, досить швидка. 

Рата доволі широка річка, з заплавами, поворотами, де-не-де треба пригинатись від повислих гілок, хащі, часом оминали дерева, пройшли два пішохідні-автомобільні мости. 

Маршрут мальовничий, то проходимо повз порослі ліси, то поля з яких на нас зацікавлено заглядають корови та овечки, багато й качок з маленькими каченятками. 

Можна зустріти й рибалок на березі, які приходить рибалити з сусідніх сіл.

За декілька кілометрів звернули наліво, до річки Свиня. Ця річка вже набагато вужча ніж Рата, але по своєму цікава. Дійшли до поваленого дерева, яке повністю заблокувало прохід. В таких випадках треба виходити на берег і пересонити байду руками, але не дуже встигали по часу то розвернулись й назад до Великих Мостів. В цьому також свій адреналін і смак байдарочних маршрутів – перетягувати судно через повалені дерева.

Річка Свиня і повалене дерево

У всьому винні бобри! Так-так, частину з таких перешкод якраз створюють й бобри 😛  

На маршруті зустріли байдарку з татом і дочкою дошкільного віку, і ще тата з хлопчиком. Тут цілком безпечно й цікаво з дітками! 

Повернулись назад до бази, послухали цікаві історії інших працівників, відпочили і назад додому. 

Ми обов’язково сюди приїдемо ще! Мабуть з ночівлею й на декілька днів. 

А знаєте, так сумно що цей клуб не має ні сайту, ні інстаграму, і про нього взагалі мало хто знає….  

Але я за активний та цікавий відпочинок, тому рекомендую вам приїхати туди й спробувати щось новеньке 😉

 

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі