• Menu
  • Menu

Norway, Tromso. Intro – 5 days

У кінці січня – початку лютого їздили до Норвегії і мрією було побачити Північне сяйво (тут я вже коротко писала які умови потрібні для цього явища)

⏱️ Тривалість?

З середи по середу, а суто у Норвегії це 5 ночей.

✈️Як дістатись?
Лоукости WizzAir:
🛫середа 21:50 Львів-Гданськ
🛫четвер 12:45 Гданськ-Тромсе

🛬 вівторок 18:00 Тромсе – Гданськ
🛬 середа 13:55 Гданськ – Львів

p.s. насправді подорож можна скоротити, адже є ще літаки у суботу.

Відкривайте Карту у повному вигляді – там можна знайти всі наші точки, маршрути по кожному дню, а також що ще можна відвідати в околицях.

🛏️ Житло
Як бачимо за розкладами рейсів – потрібно ночувати у Гданську, і дорогою туди зупинились у житлі недалеко від аеропорту.

А назад вже жили у самому центрі Гданська. Пересувались Убером.

Норвегія 🇳🇴

Ціни у цій країні не з дешевих, тому все залежить від вашого бюджету, оскільки нас було четверо, то найкраще це орендувати апартаменти/цілий будиночок.
Локація може бути у Тромсе, або в ближніх селах. Ми взяли апартаменти у селищі Vikran, що за 30км від центру Тромсе. https://www.booking.com/hotel/no/vikran-vacation.en-gb.html

Основною метою нашої поїздки було Північне сяйво, а його найкраще видно з темної місцини. Помешкання Vikran знаходиться коло води (поруч невеликий причал і бачила вранці як катер забирає людей, певно в місто), наколо гори, а також видно вогні Тромсе.

Сяйво з нашої тераси

Житло – такий собі великий довгий будинок, з десь 4-5 апартаментами та великою терасою. І тут ж живуть власники. Ще в них якась дуже крута рибалка.

Наші апарти складались з двох кімнат-спальня на 4ох осіб, величезна кухня-вітальня та ванна кімната.

Наше житло зі сторони пірсу

З мінусів житла – хоча й подалі від Тромсе, але кожен раз треба проїджати повз тунель під морем (ціна 100 крон), можна їхати в об’їзд, але це займає аж 2 години.
Повітря в помешканні було засухе через високу температуру опалення, хоча й регулювалось.

🛒 Продукти
О так, гречку ми везли, але так і не доїли. Закуплялись у супермаркеті Rema 1000 (на карті на початку посту я відмітила), дешевший за Spar та інші. Сири, авокадо, хліб (от дуже смачний!), масло та решту овочів/фруктів… Воду спокійно можна пити з крану.

У таких маркетах з алкоголю можна придбати лише пиво, міцніше у спеціалізованих магазинах.

А та то готували ми вдома, лише ввечері будучи у Тромсе заходили в кафе чи улюблену кав’ярню.

І не забудьте спробувати відомий норвезьким сир Бруност! Має коричневий колір і солодкавий на смак. Ми брали Fløtemysost

Супермаркети зачинені у неділю, а у будні працюють 7(8)-22(23).

🚗 Машина

Брали напрокат у Europcar в аеропорту, і це була Toyota Corolla hybrid (хетчбек), з двома водіями.

Ніби з машиною все ок, економна і нова.

Як там з снігом, дорогами чи не слизько? Снігу було достатньо, в перші дні був страшенний вітер, а в наступні я б сказала зимовий шторм – заметіль і сніги.

Але досить часто їздять великі снігові-машини які розгрібають дороги, навіть у дууууже дальних селах та дорогах проблем не було! Час від часу їздять і самі місцеві на тракторцях та розщищують стежки до своїх помешкань. Плюс в них дорожнє покриття не гладеньке, а таке порепане і не намерзає лід.

Чи варто брати машину?
Звичайно залежить скільки вас, де ваше житло і чи не б”є по гаманцю (у нас на всі дні вийшло 330 євро з двома водіями). Звичайно це не так дешево як у Європі, але природа вас вразить!
У літній період дуже рекомендую взяти машину.

Чи можна пересуватись автобусами?
Автобуси є і вони комфортні, також бачили їх і у дальних селах, але машиною зручніше!

Зима, холодно, аааа, північне полярне коло!!!!

Мінус перебування тут взимку, а особливо з листопада по січень – це полярна зима. Коли світловий день триває ну дуже мало. У нашому випадку світанок був о 9.30, а захід сонця близько 14.30. Ну ще до 15ої були сутінки, але якщо сніг і хмарно, то майже цілий день може бути мега похмуро.
Звичайно така погода і мала кількість сонячних днів впливає на населення, і в Норвегії висока кількість самогубств і депресій.

У перші дні температура була +1+2, але з шаленим вітром (деякі дороги навіть закрили для проїзду), а у інші дні було вже -5-6, але без вітру і не було аж так некомфортно.

Сяйво! (короткий пост суто про сяйво) – Day 1

Ага, не дуже передбачуване, і його треба чекати, шукати та вірити.
Навіть якщо передають цілу ніч хмарно та сніжно, всеодно може з’явитись прогалина і ви його побачите!
В зимову пору року ростуть шанси його побачити, але є й висока ймовірність що всі дні буде хмарно або сніжно.

Ми бачили сяйво одразу в перший день (тобто вечір), сіли їсти і власниця житла покликала нас на двір на сяйво.
І також майже щодня у наступні. Ні, сяйво не є активним щодня, все залежить від сонячної активності. Бували дні без хмар, але активність була мінімальна, або бували дні коли воно було мега активне в Ісландії, ех!

А коли було активним над нашим регіоном – було хмари. Це перетворюється реально на «полювання» і пошуки. Треба постійно виглядати, вдивлятись в небо і чекати-чекати.

Чи варто їхати ген-ген далеко від Тромсе? Якщо висока активність сяйва – воно видиме у цілому регіоні, основне це знайти темноту і гарні краєвиди навколо.

І ось найкращий сервіс по Аврорі – http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Давайте коротенько про наш маршрут, а наступні пости будуть розбиті по днях і з більшою кількістю фото.

Наш маршрут залежав і від погодних умов, і від сяйва. Також хотіли відвідати Tromso Cable Car, і подивитись на місто і навколишні краєвиди у ясну погоду, тому не відтягуйте це на останній день.

Day 2 – Sommeroya (п’ятниця)

Sommerøya –  острівок з’єднаний односмуговим мостом. Населення тут близько 300 осіб, і основне чим займаються це рибальство та туризм. Раніше, це було ок жити якнайдалі, адже мореплавство вважалось нормою.

Вигляд з цього острова заворожуючий! Вдаличині видно трикутний острівок (доречі, він має такі самі форми як і Арктична Катедра у Тромсе). Навколо гори та білосніжні пляжі.

Нажаль, мені не вдалось політати дроном через шалений вітер, але влітку тут шикарно! (Ну як, як взлетіла так і сіла)
Звідси можна переплисти і на Senja, ще одна відома перлина Норвегії.

Піднялась лише на декілька метрів дроном

Від Sommeroya можна дістатись іншим шляхом (пінічною дорогою) до Тромсе, але нам казали що день тому дорога була перекрита. Вирішили не ризикувати, і поїхали тією з самою. А на карті вище таки показаний приклад з іншою дорогою – рекомендую.

По дорозі зупиніться коло старовинних хаток, та ви будете зупинятись постійно, адже краєвиди змінюються, гори виринають, а море прекрасне!

Старовинні хатки

На вечір звичайно можна заїхати у Тромсе. Ми знайшли просто чудову кав’ярню – Kaffebønna (їх у місті аж дві), а також якщо хочете економно повечеряти, тоді вам у бургерну Burgr. Місця там не багато і під вечір кількість людей збільшується.

День 3 – Tromvik (субота)

Наступного дня кінцевою точкою маршруту було селище Tromvik,  а по дорозі зупинки Kaldfjord, Erstdjordbotn, Grotfjorden.

Kaldfjord

В цей день було надзвичайно вітряно! Але нас певно найбільше вразив замерзлий пляж Grotfjorden. Навколо так гарно та спокійно! Дуже класна локація для північного сяйва, адже через тиху бухну можна побачити його віддзеркалення у воді.

Серпантинами і майже пустою дорогою дістались до селища  Tromvik. На диво вітру тут взагалі не було, але і дорога тут також закінчилась. Подивіться яке гарне і чисте море:

Доречі, оленів ми зустрічали достатньо, таке відчуття що в них вони як в нас корови 🙂

День 4 – Mikkelvik, шторм (неділя)

Цей день обіцяв бути сніжним, що і сталось.

Машин і селищ майже не було, хмари то находили, то заходили, то сніжило.

Спершу глянули що у селищі Hansnes, але там все було зачинено. Потім у Dafjord. То хмари, то трішки сіро…

Цілу ніч йшов сніг, і все навколо вже було не таке як у перші дні.

Skogsfjordvatnet

Величезна річка, яка замерзає на зиму, видно що люди переходять її і навіть з лижами.

А тут я вже трішки і політала, поки не падав сніг!

Ще з дрону було видно щось нереально страшне і гарно, сонце підсвічувало cніжний буревій. У Mikkelvik довго не перебували, а втікали вже від сильного снігу.

Після пригодницького дня навідались у Тромсе у ресторан Bardus-Bistro. Невеликий заклад у центрі з міста, з місцевими стравами (ага, оленятина) та затишною атмосферою.

Різотто (овочеве) + сидр безалкогольний = 247 крон

День 5 – Tromso (понеділок)

Сподівались що погода не підведе, і цей день виділили на Тромсе і оглядовий майданчик Fjellheisen. Тобто всі інші дні ми теж були в Тромсе, але вже у сутінках.

Тромсе – знаходиться майже на 350км на північ від Полярного кола, ще часто його називають «Париж на півночі» або “Ворота у Арктику”, найбільше місто на півночі Норвегії (75.000 мешканців)

Місто розташоване на острові, з’єднаному з материком через високий витончений арочний міст і тунель.

Назва міста Tromso – trom-seh (не troms-O), місто отримало свою назву від острова, на якому він знаходиться, Tromsøya. Норвезька “øy” і датська “ø” означають “острів”.

Я ще напишу детальніший пост і про Тромсе, але якщо дуже коротко що там робити?

Прогулятись центром міста та набережною, перейти через міст до собору, піднятись на Fjellheisen, піти у музеї і грітись у кав’ярнях.

Місто не є великим, тому пересуватись можна пішки.

Cable car Fjellheisen на гору Storsteinen

На cable car було б ідеально піднятись у золоту годину – десь за годину до заходу сонця, коли ще світло, потім дочекатись заходу сонця і глянути на нічне місто.

Взимку комфортно прийти сюди десь о 11 годині. Основне це у безхмарний день.

Ми приїхали машиною під сам Fjellheisen, паркінг безкоштовний. Також рекомендую пройтись мостом на цю частину Тромсе.

З гори Storsteinen відкривають неймовірні краєвиди на місто та навколишні гори/фіорди.

Графік роботи: 10:00 – 23:00 (і залежно від погодних умов канатну дорогу можуть закрити – заходьте на їхній сайт). Ціна квитки: NOK 230 (~ 24 euro). Також на гору можна піднятись і пішки

Звідси можна спостерігати і північне сяйво 😎 Звичайно дивлячись у протилежну сторону від міського світла.

Arctic Cathedral

Це дуже цікава модерністична трикутна будівля, яку видно з багатьох куточків міста.

Вигляд спереду

Церква збудовава у 1960х роках і норвезькою називається Tromsdalen kirke, Ishavskatedralen.

Порада: часом всередині можуть відбуватись концерти, слідкуйте за графіком на їхньому сайті.

Працює щодня, а взимку з 13 до 18. Вхід коштує 50 норвезьких крон.

Вигляд ззаду

Ну і ще трішки Тромсе вам:

Що ще робити?

  • Polarmuseet (Полярний Музей) – знаходиться у самому центрі міста, розказує історію відомих арктичних експедицій та дослідників. Ціна 70 NOK ($8)
  • Tromsø Cathedral – найпівнічніша церква, у самому центрі міста
  • Polaria – найбільший північний акваріум на Арктичну тематику у світі. Дуже крута і сучасна будівля (забула сфоткати), хоча я й не прихильник акваріумів з тюленями… А ще там показують фільми про Арктику та Шпіцберген (нє ну колись я тоді доберусь :P).

Трохи сяйва нам на прощання 💚

День 6 – Tromsoлітак на Гданськ (вівторок)

Сьогодні у нас літак о 18, а машину маємо здати о 16:30. Вирішили їхати в аеропорт тією довшою безкоштовною дорогою.

Вже було -5,-6, ухх! Основне що майже без вітру. І тепер засніжені краєвиди та дорога виглядають геть інакше ніж у перші дні нашого перебування.

Краєвиди та гори просто казкові! Також сюди рукою подати до Фінляндії 🙂

Дуже рекомендую цю частину – навіть просто проїхатись! І думаю що влітку тут теж захоплююче.

І вийшло політати дроном

Маючи трішки часу заїхали на прощання у нашу улюблену кав’ярню, і тут почався вітер, сніг, шторм! Рейс нам перенесли на декілька години – і через шторм, і літак з Гданська (який мав нас забрати) полетів на запасний аеропорт в центр Норвегії.

День 6 – Gdansk – повернення додому (середа)

Оскільки прибули десь о півночі, то прогулянка по Гданську була надзвичайно короткою

І багато питань було стосовно різних турів у Норвегії:

Ми не нічого з того не брали, але можу коротко розповісти що є і які ціни.

  • Тур на Північне Сяйво. Вас забирають з Тромсе автобусом/авто і везуть у темні ніч на пошуки 🙂 По часу це близько 6-10 годин, з фотографами, туалетом, cнеками і т.д. Є тури з 7-ми денним пасом, коли вам відшкодують вартість якщо не буде того сяйва. Варіацій і тур-агенцій які це пропонують – на кожному кроці у Тромсе. Ціни стартують десь від $100 за людину.
  • Dog Sledding – катання на санях з собаками. Арктичні дослідники використовували собачі сани, щоб дістатися до Північного та Південного полюсів під час своїх експедицій на початку 20 століття. Тривалість: десь 4 години, а суто катання це 1-1.5 години. Ціни $100-200
  • Катання з оленями (+годування) і відвідини Sami та їхньої автентичної культури (народ у Північній Європі). Тривалість – півдня, а ціни від $150. Sami Reindeer Experience – можете гуглити і шукати
  • Відвідини і годування хаскі – ааа, 300 хаскі! $80
  • Tromsø Ice Domes – всесвітньо відомий готель зі снігу та льоду. Звичайно можна і пожити там, або провести півдня. $102 USD
  • Китове сафарі (фото-сафарі) і круїз на фіорди – по часу це майже 10-12 годин, $150

І дуже коротко підсумки:

  • Житло – щоб трішки зекономити краще брати з кухню і готувати самому. вода в крані є питною
  • Супермаркет – найдешевший Rema 1000. В неділю майже всі магазини зачинені.
  • Валюта – NOK (kroner). Певно всюди приймають картки, ми навіть і не обмінювали.
  • Полярна ніч – офіційно з 27 листопада і до 27 січня. День триває десь з 9:30 i до 13:30

А, геть не забула!

DCIM\100GOPRO\GOPR0808.JPG

🌟 У природи нема поганої погоди…основне це правильно вдягнутись. Десь так і є 🙂 ⠀

🇳🇴 Чи холодно в тій Норвегії? Це ж січень-лютий. Скільки часу можна перебувати на вулиці і т.д.?

🚴‍♂️Нууу, раніше ми все казали що от нам би європейську зиму – будемо їздити ровером! Ха-ха-ха. А тут, за полярним колом люди бігають і їздять ровером, що аж почала відчувати себе слабачкою 😳

👳‍♀️Так ось, я теж тої думки що все залежить від комфортного і правильного підібраного одягу. ⠀

🤸‍♀️А оскільки в мене більше гірського, спортивного одягу, і фанат різного трекінгового стафу, то проблеми що одягати взагалі не було. ⠀

👠 Маю правило – ноги мають бути в теплі, і багатошаровість. ⠀

🧥За місяць до поїздки купила класну міську куртку Helly Hansen (виявилось що це норвезький бренд). Мега тепла, зручна, і вітер не старший. Перевірено штормом. Також думаю можна було брати бордівську/лижну куртку, і під низ термобілизна.

👢Взуття UGG або The North Face. Ага, може уггі ugly, але для зими це мої улюблене взуття. Не холодно, не жарко, не ковзає. The north face трекінгового-міські боти теж пройшли випробування, але вони не такі високі на сніг. ⠀

👖Штани з флісовою підкладкою. ⠀

🧤 Рукавиці. Маю і лижні, і для бігу, і в’язані. Перші не дуже зручні для міста, а решта холодні.. В останній момент купила класні і теплі рукавиці. Ні разу не пошкодувала.

🧥 Худі з флісовою підкладкою, або термуха і светрик. ⠀

🧢 Шапка – наш основний атрибут 😄

Беріть теплу, з флісовою підкладкою, щоб не продував вітер. Просто міська в’язана вас не врятує…

✋Крем для лиця, рук + гігієнічна помада.

🧣 Шалик або баф. Я за баф, адже його можна натягнути на лице/шию/ніс, і використовувати ще як інші аксесуари. ⠀

Ну все, чекайте більш детальний опис і багато фото/відео по кожному з днів.

І не забувайте підписатись на Telegram-канал https://t.me/energybutterfly

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *