• Menu
  • Menu

Cuba, retro cars

Cuba 🇨🇺⁣⁣

⁣⁣🚗 Ретро машини на Кубі є частиною їхнього життя і багатьом асоціюється Куба якраз з цими яскравими машинами. Хоча місцеві не вважають їх символом країни.

Майже всі ретро автомобілі використовуються як таксі. Є старі не дуже відреставровані машинки, які виконують функцію невеликих маршруток і розвозять народ по околицях Гавани.⁣  Chevrolet, Ford, Pontiac, Buick, Dodge, Plymouth, Opel, Studebaker і багато інших ретро авто можна зустріти по цілому острову Свободи 🙂

Хоча класичні машини майже у ціломі світі вже стоять в музеях або не на ходу, але на Кубі вони все ще їздять. Чому?

Ще на початку ХХ століття Куба була дуже розвиненою країною. Острів був найбільшим латиноамериканським імпортером автомобілів (та й більшості товарів) з США та однією з провідних країн світу за кількістю транспортних засобів на душу населення.

Заборона на комерційні угоди з автомобілями був введений на Кубі незабаром після революції – у 1959 році. У результаті імпорт нових авто на Кубу майже припинився.

Лише відбувались певні поставки авто з СРСР, тому тут також можна зустріти Жигулі, Волги і також спецтехніка. Оці всі залишки ретро-машин – відібрана власність у американської буржуазії, перед тим як вигнати їх з країни.

Ніби зараз у процесі політики Рауля Кастро спрямованої на лібералізацію деяких сфер життя кубинцям дозволяється купляти/продавати квартири, техніку і авто.

На вулицях окрім ретро-авто можна побачити багато сучасних авто.

Тому яскраво пофарбовані і ніби як новенькі авто – це все для туристів, а турист ж звичайно має гроші 🙂

Ціни на купівлю авто не дешеві (можуть купляти кубинці, але іноземці з правом або тимчасовим правом на проживання), стара радянська машина може коштувати 10 тисяч доларів, а американські від 30 тисяч до 100 тисяч, залежно від стану.

⁣💗 Ми знайшли два яскравих кабріолета поруч з Капітолієм у центрі Гавани, ціна 30 USD за годину за машину з водієм.⁣ Кажуть, ціни якраз від 30-60 USD.

Зараз ніби на Кубі близько 60 000 класичних авто. Приблизно половина цих авто після 1950-х років, 25 відсотків – з 40-х, а 25 відсотків – з 1930 року.

У всіх цих авто двигун і нутрощі перероблені, а корпус рідний. Мене особисто здивувала вмістимість авто – там зазвичай аж три ряди сидінь!! Водій і два 2 пасажири на передньому, далі ряд на 3 пасажирів, і на останньому вміщається 2 пасажири. Плюс достатньо великий багажник, і також можна поставити речі на даху.

Найгірше що в них немає пасків безпеки, і ви їдете у небезпечній великій металевій конструкції. Але трафік на Кубі мінімальний, можна годину їхати по трасі і нікого не зустріти.

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *