• Menu
  • Menu

Indonesia 🇮🇩

Індонезія 🇮🇩
 
 
Раніше мені здавалось то десь невідомо де, на кінці світу. І що, там живуть люди? Вони не дикі? 🙂
 
 
Так вийшло що вже двічі там була. Порахувала, і була всього лиш на 9 островах:
Java
Bali
Lombok
Nusa Penida
Nusa Lembongan
Ceningan
Gili trawangan
Gili Air
Gili Meno
Але відвідати всі індонезійські острови мені не вийде, та й думаю нікому. Їх 17 тисяч 504 островів 😮 А може й більше, ніхто не знає…
 
 
Плюс певні острови то утворюються, то зникають. І через людську діяльність, і через саму природу.
 
Через те що тектонічна структура країна складна – острови розташовані на стику трьох найбільших тектонічних плит на Землі. Це створило дуже різноманітне довкілля та красиву природу. І так, дуже висока сейсмічна та вулканічна активність…
 
“Вогняне кільце”
 
Індонезія — найбільша острівна держава (не пов’язана ні одним зі своїх регіонів з материком), населення складає 261 млн людей!
 
Займає четверте місце у світі за кількістю населення (261 млн)
 
 
Перше знайомство з країною почалось з острову Java. Це найнаселеніший острів у світі:
Площа 126 700 км² | Населення 145 000 000 осіб (2015)
 
Ага, Україна майже в 5ть разів більша, і у 3 рази менша за населенням.
 
Це при тому що на острові знаєте скільки вулканів? Десь 150, з яких 50 – діючі! Та й сам острів складається з густих лісів.
 
 
Над містом Джоджякарта, Індонезія
 
Прибувши в місто Джоджякарта ми за перші дві відвідали буддійські храмові комлпекси. Причому сам острів Java – мусульманський.
 
 
Вулиці Джоджякарти
 
Borobudur – відомий буддистський храмовий комплекс. Ми приїхали перед світанком , але щоб зайти на сам схід – треба купити ранішний квиток. Але ми взяли стандартний, і всеодно трошки встигли. Зупинились на горі перед храмом і споглядали як сходить сонце. На фоні видно вулкан Мерапі (2 930м), один з найактивніших вулканів Індонезії.
 
На фоні видніється вулкан Мерапі
Туман стелиться над лісами і горами.
 
Indonesia. Java island
 
Ну а потім пішли вже на самі храми.
 
Боробудур – буддистський храм початку 8-9 століття до нашої ери. Вважається унікальною пам’яткою середньовічного індонезійського мистецтва. Довгий час він був похований під землею, поки його в 19 столітті не знайшли англійці і не розчистили голландці.
 
Вікі: Монументальна будова, заввишки 35 м, в нижній частині складається з галерей, що утворюють шестиступінчасту квадратну в плані піраміду з основою 111×111 м. На трьох верхніх круглих терасах, навколо великої центральної ступи (дагоби), розміщені 72 маленькі ступи. Сходи посередині кожного боку піраміди ведуть на вершину – всього 7 поверхів.
 
 
Боробудур
 
З висоти виглядає ось так:
Фото з інтернету
Кожна ступа у формі дзвону. Усередині ступ – статуї Будди. Картини на стінах розповідали про життя Будди. Проходячи шлях по проходах вздовж галерей, людина наближався до просвітління. Щоб прочитати цей буддійський підручник в камені, потрібно подолати майже 5 км.
 
 
Боробудур “майже” на світанку
 
Ми потрпали в храм коли ще не так спекотно і не було багато людей. Було так спокійно і затишно….
 
Ступи, а всередині Будди
 
Скажу що найкраще це просто загубитись в храмі і на його поверхах/ярусах. Блукати, дивитись на картинки з розвитку буддизму і просто побути в тишині.
 
“Храм тисячі Будд”. Доречі в списку ЮНЕСКО
📷
 
Prambanan
 
Переїхали до іншого відомого храму. Він менш популярний ніж Боромбурум, але зовсім інший, зараз дивлячись на фото – схожий на храми Ангкор в Камбоджі. Також храм є ближчим до Мерапі, і часто то попелом накриє то каміння потрапляє.
 
Всього в храмовому комплексі Прамбанан налічується близько трьохсот храмів і останній був «піднятий» з-під попелу вулкану Мерапі в 1966 році.
 
 
Храм присвячений відразу трьом індійським божествам – Шиві, Вішну і Брахмі.
 
Я пам’ятаю що було дуже спекотно, ми ходили від храму до храму, шукали тінь або протяги між входами в храми.
 
 
 
А ще, ви там будете почувати себе як зірка 🤩 Частину туристів розбавляють місцеві мусульманські діти або школярики, і в них саме тут якась фішка – фоткатись з білими туристами, робити селфі 🙂
 
А далі почався наш тріп по вулканах.
 
Від Джорджякарти їхати дуже довго (14 годин), дороги вузькі, купа мотів, і це капець, постійно корки.
Класичний трафік

Перший вулкан це був Бромо. Ми прийшли рано вранці, щоб побачити схід сонця над вулканами і над горою Семеру (найвища точка острова 3676 м)

Був туман, хах. І ніхто нічого не бачив, зате потім пішли на сам вулкан. А ось наша банда з 9ти людей. У такому складі ми подолали Сінгапур, Індонезію та Малайзію, а частина навіть відвідала Тогеанські острови 💙!
 
На фоні мав бути чарівний світанок. Але не склалось
 
Активний вулкан Бромо, який постійно щось бурчить. Дозволено ходити по краю вулкану, але на частині “бортика” є огорожа. Звичайно всім цікаво піти за огорожу. Розказували, що якісь туристи пішли за огорожу, і на них попав камінець з вулкану з летальним наслідком для туристів.
Отож, активний вулкан викидав шматки каміння/землі і попелу. Насправді, той попел складається зі скла і всяких металів.
 
Вигляд з оглядового майданчика
 
 
Отож, активний вулкан викидав шматки каміння/землі і попелу. Насправді, той попел складається зі скла і всяких металів.
 
https://vimeo.com/288002428
 

 
 
Ми такі ходили по краю вулкану, дивились на краєвиди і сам вулкан, і тут вітер змінив напрямок і та вся вивергаюча хмара з вулкану почала рухатись на нас.
 
 

 
Це коли з неба падають якісь шматки попелу і бруду. Ух! Добре що в мене був дощовик.
“А що ж тоді відбувається якщо реальне виверження?”
 
 
 
 
 
Другий вулкан – Іджен, в кратері якого знаходиться найбільше в світі кислотне озеро. Я вже про нього писала тут.

 

 
Багато людей думають що Балі це взагалі країна 🙂 Я колись зберусь і напишу статтю про Балі і найближчі навколишні острови, а поки лінуюсь….
 
 
З’їздила туди другий раз, не описавши перший 🤷
 
Другий раз будучи на Балі, якраз почалося виверження вулкану, і нас прихистив о.Ломбок (ага, в готелі дозволили побути фрішно додаткову ніч (!). Хоча ми збиралась оплатити). Дуже подобається о.Ломбок, він не такий туристичний, майже дикий, купа пальм і купа пальм. Я навіть писала коротенький опис острова за тегом ‪#‎energy_butterfly_lombok‬
 
Ах, це фото “Привіт, Укравтодор”! Щоб хтось не думав що Індонезія то є дичина!
 
 
І так, подорожі прокачують емпатію. Це просто такий стиль життя, якщо він не такий як у нас, не треба зразу обговорювати і думати про нещасних людей…
 
 
Я хотіла і далі хочу відвідати вулкан Рінджані (Rijani) на Ломбоку. Стратовулкан, в якому гора в горі. Це також активний вулкан, і висота його складає 3726 м.
 
 
Скажу що сам маршрут не є легким, і треба брати трекінгове спорядження, і звичайно похід краще організувати з ночівлею. Плюс якщо потрапити туди в сезон дощів, то взагалі буде непереливки і небезпечно…
 
 
🌋 Але в другу поїздку до Індонезії завадило виверження вулкану на о.Балі.
Місцеві жителі не вбачають аж такої небезпеки у вулканах, навпаки, після виверження у них дуже добре росте урожай (природнє добриво) . Це при тому що і так тропіки, вологість, і без вулканів урожай хороший.
Трошки спогадів з нашої останньої вулканічної подорожі:
 
 
Про вулкан Агунг (Балі). 🌋
 
🔙 Отже, ще в кінці вересня (минулого року) вулкану поставили високий рейтинг небезпеки 4.
🚐 І евакуювали людей в околі 5-7км. Чому почали ще тоді? Виверження неможливо передбачити, як і багато природніх катаклізмів. Щоб не було паніки в останній момент та й проінформувати місцеве населення.
🔛 Потім у листопаді знизили рейтинг до 3. 🌋 І минулого тижня він почав викидати не просто попіл, а вулканічний попіл. Тобто почалося виверження.
🏄 Якраз в ті години ми дивились собі за серферами з виглядом на Агунг, але з іншого острова.
 
 
📄 Я не дуже читаю новинні сайтів, не люблю дезінформації. Там кажуть що почалась евакуація. Ага, та вже триває купу часу. Зараз лише збільшили зону до 10-12км!
 
 
🔖 Читаю лише офіційні джерела і є одна вулканолог (читаю її в твіттері), яка роз’яснює що куди і як. Перечитайте, навіть просто цікаво: https://www.bbc.co.uk/news/amp/world-asia-42133502 🏝️ Зараз ми на о.Ломбок, година човником від о.Балі. І нам добре видно вулканічний стовп. Який вже піднявся на висоту більше 6.000м, при висоті вулкану ~3.000м
 
 
🌪️ Вчора хмара рухалася в нашу сторону, і тут закрили аеропорт. А від ранку вже офіційно закрили аеропорт на о.Балі, поки що на добу, бо хмара пішла південніше… 🎋 По плану ми б мали завтра повертатись на о.Балі, але вирішили лишитись на о.Ломбок ще на день. P.s.Туристичні точки на Балі знаходяться за 50км від вулкану Фото до виверження вулкану:
 
І під час:
 
 
 Під час всього часу перебування я постійно трекала “правильні” новини, інформацію.
Також була онлайн трансляції на вулкан на Youtube каналі (скріншот злівва).
  
Час від часу я собі навіть вночі прокидалась, дивилась на відео/новини і далі спати. Так, з собою ми мали маски, хоча якщо б щось сталось серйозне – вони до одного місця. Якщо б десь відбувся землетрус, то вулкан може бомбанути, або зачепити сусідні вулкани… Єдине що сталось в той час на Балі – вулканічні викиди і потоки потрапили в річку, і змивали все на своєму шляху (volcano hazard).
 
Також коли деяких час був закритий аеропорт на Балі, обдумувала план Б добирання додому через інші острови, наприклад, через о.Яву
Під час перебування там, в Індонезії, і з початком виверження я почала вивчати різну інформацію про вулкани, сейсмічність, що відбувається, і що може відбутись. І реально, в твіттері Dr Janine Krippner можна знайти дуже багато корисного і цікавого. Якщо збираєтесь в Індонезію, то ще варто слідкувати за Head of Information Data and Public Relation Center BNPB – Sutopo Purwo Nugroho та https://twitter.com/BNPB_Indonesia
 
 
https://twitter.com/janinekrippner/status/935039332892708864/photo/1
 
Буквально в серпні на о.Ломбок сталось не виверження вулкану, а землетрус силою 7 балів… А потім ще відбувались афтершоки, які відчувались і на о.Балі.
 
 
Найбільше кіпішу наробили новинні сайти показуючи хаос при евакуації туристів…
Ну і найсумніше що через землетрус на о.Ломбок загинуло близько 500 людей, багато будинків зруйновано (на півночі острова аж 75%). І також їх продовжує трусити далі, навіть вчора був
 
Найдивніше, що епіцентр знаходився майже під вулканом Рінджані, але виверження на щастя не почалось! Коли в липні/серпні і стався землетрус, то на горі з’явились значні тріщини, і звичайно трек закрили для відвідувань як мінімум на рік….
 
Тому всі хто питають про Балі… Не знаю, трохи небезпечно туди їхати. В принципі, як і всюди, бо вулкани, цунамі, землетруси неможливо передбачити, нажаль 🙂
 
Перед тим як будете їхати в далекі країни, перегляньте інформацію про можливі небезпеки і завжди майте план Б в разі чого.
А поки в моїх спогадах лише приємні картинки з Індонезії, і нехай в них буде все добре! 🙏
 
Чарівний захід сонця на Балі

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *