• Menu
  • Menu

Cyprus (1 part)

Cyprus (2 part)

По запитах бажаючих прийдеться пропустити розповідь про південь Іспанії (і не пройшов рік)))).

JPEG2

Чому Кіпр?

Оскільки ми були там на травневі свята, і в інших пляжних точках мабуть було б холодно, то обрали цей острів.  Плюс були дешеві квитки на Ryanair

Ми летіли Краків-Пафос = (382 PLN за двох), а назад Пафос-Бергамо(Мілан) *87.70 EUR  і Бергамо-Краків. 59.14 EUR. Тобто виходить на людину ~1200грн. На наступний день чи через день був прямий літак на Краків, але прйшлось би брати дей-офф. Хоча ціна за квиток була дешевою.

Плюс я просто ненавиджу всякі такі попсові точки, коли купа народу – готель-абажрался-полежав-побухав.

Потім перечитала відгудки про сам острів, і на східній частині знаходяться курортні точки. Ше читала – гляньте куди літає Аерофлот напряму, і не летіть туди 😀 Щось в цьому є.

Про Країну

Цивілізація Кіпру – одна з найдавніших, її вік близько 10.000 років.

Кіпр – це не одна країна, а дві – Республика Кіпр и Турецкая республіка північного Кіпра. В південній частині офіційні мови гр

ецька і англійській, а північній – турецька.  Насправді те що Кіпр був колонією GB дуже круто, майже всі знають англійську на дуже високому рівні! Плюс всі вивіски і знаки як на грецькій мові, так і на англійській. Короче дуже зручно 🙂

Столиця Нікосія єдина столиця світу котра ще поділена на 2 країни. Казали шо там нічого цікавого нема. Хіба блок-пости для перетину кордону на північну частину країни.

Якщо ви  взяли машину у грецькій частині, то можете потрапити у турецьку частину сплативши страховку – десь 25-35є. Але це мега не вигідно.  Зазвичай народ їде в Нікосію, там лишає машинку, і тусить в північну частину. Доречі, північна частина має недоторкану природу, і з самої східної точки видно Сирію 🙂

С южной части в северную и обратно проход или проезд практически свободный, а если с северной в южную — невозможен — такое проникновение в страну считается незаконным, так как формально и юридически Кипр всем миром признаётся единым государством, часть которого оккупирована Турцией. То есть въехав на остров через северную часть вы как бы попадаете в страну незаконно (минуя пограничные службы Республики Кипр).

Напрямую въехать на северную часть Кипра и выехать оттуда возможно только через Турцию, то есть прямых рейсов ни из одной страны кроме Турции нет и быть не может в соотвтетствие с международными соглашениями. При въезде на северную часть, штамп о пересечении границы ставится на отдельную бумажку. Если штамп поставят в паспорт — визы всех стран Европы будут

вам недоступны.

Але насправді конфліктів нема, народ не свариться, це все більше “політичні війни” і ніякої небезпеки також нема.

Tips: лівосторонній рух і англійські розетки!

Карта Кіпру
Карта Кіпру

Віза

Для громадян України можна отримати електронну візу. Але також можна потрапити з шенгенською візою (хоча сам Кіпр не є країною Шенгену), але тільки з країн шенгену. Перед поїздкою я дзвонила в консульство Кіпру і питала чи точно можна з шенгеном їхати 🙂 Деякі роблять кіпріотські візи зараз візи і печатки)

Посольство Республіки Кіпр почало видавати громадянам України «електронні візи».
«Процедура є безкоштовною і не передбачає надання в посольство будь-яких додаткових документів або їх копій. Обов’язковою умовою отримання «електронної візи» є наявність у заявника окремого паспорта », – уточнили в МЗС. Як повідомили в МЗС України, щоб оформити візу, необхідно заповнити розміщену на сайті посольства Республіки Кіпр електронну візову анкету і направити її в посольство по електронній пошті.
У разі прийняття позитивного рішення щодо візового клопотання посольство надсилає йому електронний лист-підтвердження про наявність дозволу на в’їзд на Кіпр.
Документ повинен бути роздрукований і представлений заявником при перетині державного кордону Республіки Кіпр разом з паспортним документом.
«Електронні візи» дозволяють перетнути кордон Кіпру тільки через міжнародні аеропорти Ларнака і Пафос і за умови вильоту безпосередньо з аеропортів України.

Їжа, релігія, гори

Кухня грецька. Ще є суто кіпрська страва – сир халумі, який на спеці не плавиться. На Кіпрі християнська віра, і існує багато церков і монастирів, але мене вони не вражають щось. Самий відомий Кіккос, заснований в XI столітті, і знаходиться в горах.  Доречі, гір там дуже багато. Найвища гора Олімп – 1952 м. В таких горах бувають і сніги, і навіть є гірськолижний курорт. Але на самій горі англійська воєнна база. Там їх багато 🙂

Так от, при чому релігія 🙂 Ми потрапили після Пасхи, і власниця апартаментів пригостила отакенною порцією стравав на обід. Це була тушена баранина, рис з приправами і овочеве рагу.  Зекономили на їжі))) Бо така страва в ресторані коштувала дорого.

Для любителів морепродуктів – скуштуйте мезе! Але обережно, порція на двох. Ціна ~16-18є.

Багато церков внесено у список ЮНЕСКО, а також древнє місто Пафос.

На Кіпрі дуже низький рівень злочинності – 1/6 від середньоєвропейського рівня. Рівень злочинності на Кіпрі настільки низький, що це робить його одним з найбезпечніших у світі місць для життя.

Клімат

Сніг можна знайти лише на вершинах. А взагалі там жарко весь рік. Хіба бувають “сезони дощів”, це у грудні-січня до середини лютого. Але осінню бувають трохи вітри. Доречі, на Кіпрі знаходиться найпівденніша точка Європи, і ми там були в околі 🙂

І тут найбільше сонячних днів ніж будь-де у Середземномор”ї.

Вважається, що на Кіпрі найздоровіший клімат на Землі.
Згідно зі статтею, опублікованій в британському медичному журналі, Кіпр володіє найбільш сприятливими умовами життя. Внаслідок чого, число довгожителів у даному регіоні є найвищим, порівняно з іншими країнами.

Пляжі

Про це можна писати окермий пост)

Всі пляжі на Кіпрі муніципальні – це означає, що вхід на будь-який з них, навіть якщо він розташований навпроти самого розкішного готелю, вільний для всіх бажаючих!  Вартість парасольок і лежаків регламентована державою і не може перевищувати встановленого рівня (десь в районі 2є за день).

Реально, пляжі кілометрові. Я не можу порахувати на скількох ми були, але всі просто класнючі. Є і з піском, є з галькою, є з каміннями, є з якоюсь сіллю, ше я з якимись білими камінями що вимазують)

У 2010 році пляжі Кіпру набрали найбільшу кількість блакитних прапорів серед усіх пляжів Європи (за загальною кількістю пляжів, діляться на кількість блакитних прапорів). За висновком європейської комісії, практично 99% кіпрських пляжів є найчистішими в Середземномор’ї і в усій Європі. Такий висновок комісія зробила за результатами безлічі бактеріологічних аналізів води і грунту, а також у зв’язку з відсутністю пестицидів та інших хімікатів. За загальним же кількістю «блакитних» пляжів перше місце ділять між собою Греція та Іспанія.

Та, після Іспанії я навіть не думала що буває ще чистіша вода ніж там.!

Кіпр – «мекка» для любителів кайт-серфінгу.

Житло

Ми прилетіли, і жили у місті Пафос, на заході острова. Не хотілось їхати на схід де купа готелів, народу і “наших”.. Забукала квартирку у цієї просто мега жіночки Меліни. Оскільки ми приїхала пізно ввечері, то вона нас зустріла на машині. Меліна мабуть ідеальний хостер! Розказувала все про Кіпр, якісь класни точки де поїсти, куди поїхати і т.д.  Коли почула шо ми їдемо на Лара Бей, то дала нам парасолю від сонцю, адже там пустинний пляж. Дала нам кіпрську сімку, щоб в разі чогось ми могли їй подзвонити, або навіть додому. Короче, просто ідеальна 🙂

Транспорт

Лівосторнній рух 😀 Але якщо ви у нас нормально керуєте машиною, то там великих проблем не буде. Хіба спочатку. Плюс у всіх прокатних машин червоні номера. Це для того, щоб місцеві бачили що їде скоріш за все людина з Європи, вона може тупити, і таким машинам дають привілегії – пропускають.

Краще бронюйте машину в неті, це – дешевше, плюс не факт що на місці будуть доступні машини по нормальній ціні. Ми брали в канторці Budget – Mitsubishi Colt automatic (4×4). Ціна 25є за день, плюс мінімальна страховка. Ми витратили за 3 дні повний бак, і ше чуть-чуть.

Мабуть краще брати автомат, так як коробка передач знаходиться зліва, а ми звикли зправа. Тому думаю можна спокійна рванутись рукою вправою, а так окажеться … дверка 🙂

І ще  якщо є можливість, то беріть машину “повище”, бо деякі цікаві точки знаходяться коло бездоріжжя, і можна легко пофігачити дно.

DSC_4282

Якщо ви не хочете сидіти на одному місці і одному пляжі, то прийдеться брати машину. Бо маршрутки між містами ходять пару раз в день або й раз. По самому Пафосу ходять комфортні автобуси по графіку.  Але заходити в автобуси треба по-дивному, лівосторіннй рух)

Ах та, дороги і траси там чудесні! Незважаючи на круті серпантини і гори.

Пляжі

Coral Bay (Paphos)

Від Пафосу до цього пляжу 14 км, ми їхали маршруткою. Досить класний, є кафешки, парасольки і т.д. Пісочок.

Вода дуже чиста, впринципі як і всюди на Кіпрі.

Coral Bay
Coral Bay

Не забуваємо що всі пляжі громадські, і навіть коло будь-якого елітного готелю ви можете полежати на пляжі безкоштовно 🙂

Гуляючи ще без машини в перший день, ми забрели на пляж коло готелю Saint George Hotel and Spa.

DSC_4046_1

А, там поруч є кам”янистиний кусок заходу в море, але купатимь там не можна, бо заносить течією. Але зробили бухточку, і можна плавати. Хоча дно кам”янисте. З маскою класно.

JPEG

Після того як взяли машинку, то хотіли поїхати на Lara Bay, але по дорозі є ще купа цікавих точок.
Αλιευτικό Καταφύγιο

Якась така бухточка з корабликами. Поруч на невеликій горі є церквушка. Гарний острів вдалечині, і навколо пустота. Купатись певно важко, бо скелястий  берег.

Колажі

Навколо при дорозі бананові плантації 🙂

DSC_4176_1

Далі здоровенний пустинний пляж. Вода дуже чиста, але від кораблів виносить часто щось. Пляж пісчаний, але хвилями намело гальку.

Щоб заїхати далі, треба подолати крутий спуск 🙂 Майже бездоріжжя.

DSC_4181_1

Там зправа є дорога на гарні печери-каньйон Avakas Gorge

Пляж такий довгий, широкий і безлюдний, що аж починає набрадати 🙂 Жартую, пляжі ніколи не можуть набриднути…

Колажі1

Їдем далі…

І це перший Lara Bay. Також народу нема. Вкінці пляжу дуже дивний берег – з білих каменюк, які трохи вимазуються) Сам берег з піску.

JPEG1

Далі їдемо на такий собі мис, там головне не заблукати і не звалитись в обрив. Якщо у вас низька машинка (ніссан мікра нижча за нашу) то обережно. Зазвичай там їздять на джипікіах, і там багато рівчаків. Пару раз мало не сіли на дно(

Але краєвид вартий уваги. Дуже чиста вода, видно дно, далечінь. Красота

Колажі3

Тепер треба поїхати на сам Лара Бей, і припаркуватись. Здається там є знак, але також важко розібратись. Бо це заповідник, і обгороджений колючою сіткою від дороги.

Є місця для парковки, і по сходках можна спуститись на пляж. Зразу поруч є черепашкова станція. Вилуплюються вони десь у вересні, ілюди допомагають їм добратись до води, а також захищаються від різних тварин.

Пляж пісчаний.

Цей пляж мені страшенно сумний. Ми побачили там собачку, мабуть загубилась. Вона була настільки обдерта!!! Обдерта від сонця, піску… Вона підходила до всіх людей і йшла за ними. Хто шо мав, то їй давав, особливо прісну воду. Це настільки сумне видовище. Коли ти йдеш, а за тобою волочиться майже вмираюча собака, і розумієш шо не можеш її взяти з собою…

DSC_4287

Після Лари Бей повернулись назад, і хотіли таки потрапити на Avakas Gorge, але там трохи напряжна дорога, і хіба лишати машину коло кафешки VIKLARI THE LAST CASTLE. Повернулись назад, і їхали в сторону Polis

Часто на дорозі можуть шаритись тварючки всякі)

DSC_4303

Їхали, їхали і приїхали у Polis Crysochous.  А, ще зупинялись у селі Ineia village

Пляж у Полісі. Дуже спокійно і класно. Поруч вілли.

Колажі4Найкращі в світі апельсини! Зовсім не такі я продають у нас. Здається ми їх потім і на обід, і на вечерю їли. І навіть додому привезли 😉 І також на деревах ростуть

Назад їхали повз водосховище Evretou Dam, але нічого особливого…

Далі буде ше одна частина, плюс додаю лінк на гугл карту з поінтами

Cyprus (2 part)

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі